Neem contact op

Omschrijft u alstublieft zo volledig en duidelijk mogelijk uw vraag of verzoek in het veld 'bericht'. 

Op dit moment is VBLA nog niet bereikbaar op een Nederlands telefoonnummer, maar wel via Skype. Indien u graag telefonisch contact op wilt nemen, maar u de kosten van het bellen naar het Verenigd Koninkrijk wilt vermijden, vermeld dan uw Skype ID of uw telefoonnummer bij uw bericht zodat VBLA u kan bellen. 

Na ontvangst van uw verzoek, neemt VBLA zo snel mogelijk contact met u op. 

Get in touch

Please describe your query as complete and clear as possible in the 'message' field.

After your request has been received, VBLA will be in touch with you shortly.

168 Velperweg
Arnhem, GE, 6824 MD
Netherlands

Van Baren Legal Advice advises creative professionals about the way they can protect their products and designs and provides them with legal tools for their business. Informal communication, good quality services and reasonable fees are its core values. info@vanbarenlegaladvice.com

News

Trademarks in Coronatimes

Arjen van Baren

Trademarks can prove to be a valuable business asset. In the current Coronavirus times this is not less true. Not only pharmaceutical companies but also people trying to take advantage of the current situation are therefore actively seeking trademark registrations related to the virus around the world. Numerous applications including either Covid-19 or Corona have yet been filed at various IP officies around the world. Many of them will most likely not be successful. In the EU, for example, the IP office (EUIPO) can refuse an application based on the argument that it should not positively assist people who wish to further their business aims by means of trademarks that offend against certain basic values of civilised society.

I’ve collected a few recent examples of interesting cases.

In China, a trademark applicant and his agent were fined for filing an application for ‘Li Wenliang’ , the name of the Chinese ophthalmologist who was the first to warn about an outbreak and died shortly afterwards. The fine was imposed for malicious filing of a trademark. Such an application is likely to cause significant social adverse effects, according to the Chinese IP bureau. The same argument applied to attempts to register the names of the key hospitals fighting the virus in Wuhan: ‘Huoshen Mountain Hospital’ and ‘Leishen Mountain Hospital’.

In the US, an applicant named The Edibles Club filed an application for a stylized version of Covid-19, to be used for T-shirts. Apple recently filed a trademark application in the US for the logo of their new COVID-19 app.

Last but not least, the pharmaceutical company Gilead Sciences, one of the many companies working on a drug against COVID-19, recently filed a trademark application in the US for the shape of a bottle (see image below) to be used for pharmaceutical preparations for the treatment of the coronavirus. This could mean that they expect their drug Remdesivir to become available on the market in the near future.

If you have any questions about trademarks, feel free to get in touch. We have expertise and experience in the field of trademarks. We also published an article on Corona and contracts.

bottle.png


Coronavirus en nakoming van contracten

Arjen van Baren

Het COVID-19 virus beheerst de hele wereld en levert ook juridische vragen op. Veel commerciële partijen vragen zich af hoe het zit met de overeenkomsten die zij hebben gesloten. Waar kan een partij zich op beroepen als hij als gevolg van de Coronacrisis zijn verplichtingen niet kan nakomen? In dit artikel zet ik kort de juridische opties van overmacht en onvoorziene omstandigheden uiteen, die een commerciële partij ten dienste staan onder Nederlands recht (B2B). Uiteraard kunnen contracten specifieke regelingen bevatten die afwijken van de algemene situatie. Bovendien is het, vanwege de uitzonderlijke situatie waar we ons in bevinden en het gebrek aan jurisprudentie, nog niet duidelijk hoe een en ander in de praktijk zal uitwerken.

Overmacht

In het normale geval is het zo dat de wederpartij van een partij die zijn verplichtingen niet nakomt de overeenkomst kan ontbinden en daarnaast schadevergoeding kan vorderen. Dat recht op schadevergoeding bestaat niet als er sprake is van overmacht.

Overmacht kan uitkomst bieden, maar doet dat zeker niet in elke situatie die wordt veroorzaakt door de Coronacrisis. Als een partij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen omdat dat volledig onmogelijk is geworden door de maatregelen die door de overheid zijn genomen, dan zal dat meestal wel overmacht zijn. Denk aan een evenement dat niet door kan gaan omdat evenementen verboden zijn. Maar wat nu als een partij nog wel kán presteren, maar dat door de maatregelen ingewikkelder is of met meer kosten gepaard gaat? Ook al kiest de partij er dan om die redenen voor om niet na te komen, het is niet onmogelijk om de prestatie te verrichten. In dat geval wordt overmacht niet snel aangenomen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat een partij zich niet op overmacht kan beroepen als het gaat om betalingsonmacht.

Als er sprake is van overmacht, kan de andere partij normaal gesproken de overeenkomst ontbinden. Het is echter maar de vraag of ook in tijden van Corona de overeenkomst ontbonden mag worden, gezien de bijzondere aard van de tekortkoming in deze situatie.

Onvoorziene omstandigheden

Als er sprake is van onvoorziene omstandigheden, kan een partij de rechter verzoeken om de gevolgen van de overeenkomst te wijzigen of de overeenkomst te ontbinden. Maar wat zijn onvoorziene omstandigheden? Twee elementen zijn daarbij van belang.

Het moet ten eerste gaan om omstandigheden die zodanig zijn dat de wederpartij niet mag verwachten dat de overeenkomst ongewijzigd in stand blijft. Dat betekent dat de partijen ten tijde van het opstellen van de overeenkomst geen rekening hebben gehouden met die omstandigheden. In de meeste gevallen zal dit gelden voor het Coronavirus. Ter vergelijking: de vogelpest leverde destijds ook een onvoorziene omstandigheid op (zie Hof Den Bosch 1 april 2008, ECLI:NL:GHSHE:2008:BC8909). De gevolgen van de Coronacrisis die – waarschijnlijk – geen overmacht opleveren, kunnen soms wél onvoorziene omstandigheden zijn. Het gaat dan om die gevallen waarin de prestatie nog wel kan worden verricht, maar dit ingewikkelder, bezwaarlijker of duurder is geworden.

Ten tweede moeten die omstandigheden niet voor rekening blijven van de partij die zich op de bepaling beroept. Dit is een belangrijk vereiste, dat niet zelden de reden is voor afwijzing van de vordering tot wijziging of ontbinding op grond van onvoorziene omstandigheden. Zo werd in de rechtspraak aangenomen dat de onvoorziene vorige financiële crisis een omstandigheid was die voor rekening van de partij die zich daarop beriep moest blijven omdat dat het ondernemersrisico van die partij was. Het is voor de partij die de vordering instelt steeds van belang duidelijk te onderbouwen waarom een onvoorziene omstandigheid niet voor zijn (ondernemers)risico dient te blijven. Het is goed denkbaar dat de financiële gevolgen van de Coronacrisis - anders dan die van een financiële crisis - niet voor rekening van de partij die zich erop beroept behoren te blijven.

Voordat een partij naar de rechter stapt om wijziging of ontbinding van de overeenkomst te vorderen op grond van onvoorziene omstandigheden, zal hij in gesprek moeten gaan met de wederpartij om te heronderhandelen over de wederzijdse verplichtingen waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwe omstandigheden. Partijen moeten namelijk in redelijkheid rekening houden met elkaars belangen. Pas als partijen er niet onderling uitkomen, dan kan een vordering op grond van onvoorziene omstandigheden uitkomst bieden.

Contact

Als u vragen heeft over of hulp zoekt bij het opstellen of beoordelen van contracten, neemt u dan contact met ons op.

Coronavirus effects on contracts

Arjen van Baren

The Covid-19 virus is affecting all of our lives. Many people dealing with commercial contracts wonder how the virus affects these contracts. What are the party’s legal positions under the current exceptional circumstances? Which role plays a Force Majeure clause? South Bank Legal published a comprehensive and useful article about how Corona affects commercial contracts under English law. You can read it here: http://www.southbanklegal.com/coronavirus-effects-on-contractual-obligations/.

Should you have any questions or need help with your contracts (Corona-related or in general), please get in touch.

VBLA has published an article about Corona and commercial contracts under Dutch law as well, available here.